ТЕРМОДИРЕКТНИ ПРИНТЕРИ СРЕЩУ ТЕРМОТРАНСФЕРНИ ПРИНТЕРИ

Термодиректни принтери срещу термотрансферни принтери

Когато става въпрос за отпечатване на етикети, баркодове или касови бележки, най-често срещаните опции са директни термични и термотрансферни принтери. Въпреки че и двата вида могат да произвеждат отчетливи и висококачествени етикети, те постигат това чрез различни методи на печат, чийто характеристики е добре да познаваме преди да направим своя избор. Едни от най-важните въпроси са: Колко време бихме искали да издържа етикетът и при какви условия ще се използва?  В тази статия ще се опитаме да дадем отговор и да подпомогнем Вашия избор.

Директни термични принтери

Директните термични принтери използват като консуматив термочувствителна хартия, която потъмнява при нагряване. Те работят, като прилагат топлина директно към етикетната хартия, предизвиквайки химическа реакция, която потъмнява и произвежда желаното изображение, баркод или текст. При директния термичен печат няма мастило, тонер и лента. Повечето мобилни устройства използват този метод поради неговата простота.  Ето някои основни характеристики и съображения: 

+ Плюсове:

  • Лесен за използване: Директните термични принтери са лесни за работа в сравнение с повечето други принтери, тъй като няма мастило, тонер или лента за наблюдение или подмяна. 
  • По-ниски разходи: Директните термопринтери имат по-ниска покупна цена и изискват по-малко разходи за поддръжка от термотрансферните принтери поради по-простите си компоненти.
  • Компактен и мобилен: Поради по-простата си механика без ленти, директните термични принтери са по-компактни и имат по-малко компоненти, които могат да се повредят. Те са по-добър избор за нуждите от печат в движение.
  • Бърз и ефективен печат: Директният термичен печат е известен със своите високи скорости на печат. Позволява бързо отпечатване на баркод, касови бележки, билети или други разпечатки, което го прави подходящ за среди с голям обем печат, където времето е критично.
  • Екологичен: Директният термичен печат се счита за по-екологичен в сравнение с други методи за печат. Тъй като не изисква мастило или тонер касети, има по-малко генерирани отпадъци от консумативи. Освен това някои термични хартии, използвани при директен термичен печат, могат да се рециклират.
  • Гъвкавост в типовете носители : Директният термичен печат може да се извършва върху различни типове носители, включително термична хартия, етикети, ленти за китки и др. Тази гъвкавост позволява приложения в различни индустрии, като търговия на дребно, здравеопазване, логистика и управление на събития.
  • Ниска консумация на енергия

- Минуси:

  • Податливи на избледняване: Етикетите, отпечатани с директен термопринтер, са чувствителни към фактори на околната среда като топлина, светлина, триене и химикали. Това ги кара да избледняват и стават трудни за четене и сканиране с течение на времето. Те не са най-добрият избор за продължителна употреба.
  • Ограничени цветови опции: Директният термопечат се използва предимно за монохромен или черно-бял печат. Въпреки че някои директни термични принтери предлагат ограничени цветови опции, те обикновено не могат да произвеждат пълноцветни разпечатки. Това ограничение може да бъде недостатък за приложения, които изискват живи или многоцветни графики или етикети.
  • Ограничено приложение в специфични индустрии: Докато директният термичен печат намира приложения в различни индустрии като търговия на дребно, здравеопазване и логистика, използването му може да бъде ограничено в определени индустрии или приложения. Индустриите или приложенията, които изискват дълготрайни отпечатъци, цветен печат или устойчивост на фактори на околната среда, могат да изберат алтернативни технологии за печат като термичен трансфер.

 Приложение:

  • Краткосрочно етикетиране: Директният термичен печат е идеален за приложения, при които етикетите трябва да издържат по-малко от 6 месеца, като етикети за доставка, касови бележки или билети за събития.
  • Използване на закрито: Тъй като директните термични етикети са чувствителни към топлина и светлина, те са най-подходящи за вътрешна среда, което ги прави идеални за офис и домашна организация.

Като цяло директната термична обработка е най-добра за приложения, които изискват етикет, който трябва да издържи по-малко от шест месеца, като етикети за доставка, разписки, билети и етикети за нетрайни стоки.

 Термотрансферни принтери

Термотрансферните принтери, от друга страна, печатат с ленти, съдържащи  восък или мастило на основата на смола, които се топят върху медията за печат след като се нагреят от термичната печатаща глава. Термотрансферните принтери изискват както етикети, така и термотрансферни ленти. Напечатаното върху термотрансферните етикети издържа по-дълго на топлина и UV светлина, тъй като текстът или изображението се абсорбират в материала на етикета. Едно от най-големите предимства на този вид печат е дълготрайността, която е над шест месеца. Термотрансферните принтери работят с различни етикети, включително хартия, пластмаса и полиестер и за разлика от термичните могат да използват цветна лента за отпечатване на изображенията.  Ето какво трябва да знаете за тях:

Процесът на термотрансферен печат включва следните стъпки:

  • Термотрансферният принтер получава данни от компютър или друг входен източник.
  • Термалната печатаща глава на принтера загрява определени елементи, които отговарят на желаното изображение или текст.
  • Топлината разтапя мастилото върху термотрансферната лента, прехвърляйки го върху носителя, който се отпечатва.
  • Когато мастилото изстине, то полепва по повърхността на носителя, създавайки отпечатаното съдържание.

+ Плюсове

  • Универсалност: Термотрансферните принтери могат да обработват различни материали за етикети, включително хартия, полиестер и полипропилен, което ги прави подходящи за различни приложения.
  • Издръжлив печат: Етикетите, произведени от термотрансферни принтери, са много издръжливи и устойчиви на фактори на околната среда като влага, топлина и химикали.
  • По-дълъг живот: За разлика от директните термични етикети, които могат да избледнеят с времето, термотрансферните етикети предлагат дълготрайно качество на печат.
  • Качество на печат: Термотрансферният печат създава висококачествени разпечатки с отлична разделителна способност, острота и яснота. Той е способен да създава детайлни графики, етикети с баркод и текст, което го прави подходящ за приложения, които изискват прецизни и професионално изглеждащи отпечатъци.
  • Цветен печат: Едно от значителните предимства на термотрансферния печат е способността му да създава пълноцветни разпечатки. Термотрансферните принтери могат да използват ленти с множество цветни панели, което позволява създаването на живи и визуално привлекателни отпечатъци. Това прави термотрансферния печат подходящ за приложения, които изискват цветно кодирани етикети, брандиране или привличащи вниманието дизайни.
  • Удължен живот на печатащата глава: Термотрансферният печат обикновено има по-дълъг живот на печатащата глава в сравнение с директния термичен печат. Печатащата глава не влиза в директен контакт с материала на етикета, което намалява износването и разкъсването. Това води до увеличена дълготрайност и намалени разходи за поддръжка във времето.
  • Гъвкавост в опциите за печат: Термотрансферният печат осигурява гъвкавост при избора на различни типове и цветове на лентата. Налични са различни състави на ленти, включително восък, восък/смола и смола, всяка от които е подходяща за различни приложения и материали за етикети. Тази гъвкавост позволява персонализиране въз основа на специфични изисквания за печат, като устойчивост на химикали или екстремни температури.
  • Ниска консумация на енергия

- Минуси

  • По-висока цена: Термотрансферният печат може да бъде по-скъп в сравнение с директния термичен печат. Това се дължи главно на допълнителните разходи за термотрансферни ленти. Необходимостта от закупуване и подмяна на ленти увеличава общите разходи за консумативи, особено за приложения за печат с голям обем.
  • Сложност и поддръжка: Термотрансферните принтери обикновено имат по-сложни механизми и компоненти в сравнение с директните термични принтери. Те изискват периодична поддръжка, включително почистване на печатащата глава, подмяна на ленти и осигуряване на правилно опъване и подравняване. Тази сложност може да изисква допълнително обучение или технически опит за работа и поддръжка.
  • Скорост на печат: Термотрансферният печат обикновено има по-бавни скорости на печат в сравнение с директния термичен печат. Процесът на прехвърляне на мастило от лентата към носителя за печат добавя допълнителна стъпка, което води до намалена ефективност и скорост на печат. Това ограничение може да повлияе на чувствителните към времето приложения, които изискват бърз печат.
  • Управление на запаси от ленти: Термотрансферният печат изисква управление на запаси от различни видове, цветове и размери на ленти. Това може да бъде логистично предизвикателство, особено за приложения с различни изисквания за печат. Може да се наложи да следите запасите от ленти, да осигурите съвместимост със специфични материали за етикети и да избегнете изчерпването на лентите по време на критични тиражи за печат.

Приложения

  • Дългосрочно етикетиране: Те са много подходящи за приложения, изискващи етикети с по-дълъг живот, като етикетиране на продукти, етикетиране за съответствие или управление на инвентара.
  • Използване на открито: Термотрансферните етикети са идеални за приложения на открито, където са необходими издръжливост и устойчивост на тежки условия като светлина, топлина, вода или химикали, като маркиране на активи, външни табели, лабораторни проби и други.

 Кой термичен принтер да избера? 

Най-важните неща, които трябва да имате предвид, когато избирате между двете технологии, са:

  • Необходимият живот на етикета/печатната медия
  • Типът среда, на която ще бъде изложен етикетът
 

Термотрансферен печат

Директен термичен печат

Качество на печат  Предлага по-високо качество на печат и разделителна способност, подходящ за детайлни графики и баркодове. Като цяло осигурява по-ниско качество на печат в сравнение с термотрансфера, с ограничена детайлност на изображението.
Издръжливост на печат  Осигурява отлична издръжливост и устойчивост на тежки условия на околната среда, като топлина, влага и химикали. Разпечатките са по-малко издръжливи и могат да избледнеят с времето, особено когато са изложени на топлина, слънчева светлина или влага.
Цветен печат  Позволява пълноцветен печат, тъй като използва ленти с различни цветни панели за създаване на живи и детайлни отпечатъци. Използва се предимно за монохромен или черно-бял печат, въпреки че някои термични принтери поддържат ограничени цветови опции.
Живот на печатащата глава  Печатащите глави обикновено имат по-дълъг живот поради намаления контакт с носителя. Печатащите глави може да претърпят повече износване поради директен контакт с термичната хартия, което води до по-кратък живот.
Поддръжка  Изисква периодична поддръжка, включително смяна на лентата, почистване на печатащите глави и настройки за оптимална работа. Обикновено изисква по-малко поддръжка, тъй като няма нужда от ленти, но се препоръчва редовно почистване и проверка на печатащите глави.
Медийни Разходи  Цената на термотрансферните ленти добавя към общите разходи, особено за приложения за цветен печат. Обикновено има по-ниски разходи за носители, тъй като не изисква ленти или касети с мастило.
Тип медия  Може да печата върху широка гама от типове медии, включително хартия, синтетични материали, филми и тъкани. Основно подходящ за печат върху термична хартия, което го прави подходящ за приложения като разписки, етикети и краткотрайни етикети.
Материал за етикети  Термотрансферните етикети могат да бъдат направени от различни материали, включително хартия и синтетични материали като полиестер (PET) или полипропилен (PP). Термотрансферните етикети имат повърхностно покритие, което е възприемчиво към мастилото от термотрансферната лента. Директните термични етикети обикновено се правят със специализирана термична хартия. Термичната лента е покрита с термочувствителен слой, който реагира на топлината от печатащата глава, създавайки желаното изображение или текст.
Екологични съображения Предлага по-добра устойчивост на фактори на околната среда като топлина, влага и химикали, което го прави подходящ за външни и индустриални приложения. По-податливи на избледняване или влошаване при излагане на топлина, пряка слънчева светлина, влага или химикали.
Приложения  Подходящ за приложения, изискващи високо качество на печат, издръжливост, цветен печат и устойчивост на тежки среди, като етикетиране на продукти, проследяване на активи и означения на открито. Идеален за приложения, които дават приоритет на рентабилността, простотата и бързия печат, като печат на разписки, етикети за доставка и билети за краткосрочни събития.

 

Сега, след като знаете разликата между директен термичен и термотрансферен печат, знаете, че най-добрият термичен етикет ще зависи от вашите нужди. Ако трябва да отпечатате големи количества етикети, които ще се използват шест месеца или по-малко, директните термични етикети са отличен избор. Въпреки това, ако търсите етикет с по-голяма издръжливост, е добре да се насочите към термотрансферните принтери.